top of page
Skribentens bildGert Olsson

Överlevnad eller en pappmugg




Följde med intresse gårdagens Vetenskapens Värld om skogen. Det framgick med glasklar tydlighet hur mycket skogarna betyder för allt levande på jorden inklusive oss själva. Att låta de fåtal gamla skogarna stå kvar handlar inte bara om träden. Livet i den skog som är sparsamt eller inte alls brukad bildar en väv som det tagit miljoner år att förfina till ett samarbete arterna emellan. Markernas mykorrhiza bildar komplexa system med utbyte av näringsämnen, sockerarter och lagring av kol som vi bara nyss börjat att få grepp om betydelsen av.

Det som skogsindustrin ständigt matar oss med om att vårt skogsbruk är hållbart och att det bidrar till koldioxidinlagring är en enda stor lögn. I skogens jord binds koldioxid när den gamla skogen får stå kvar. Densamma frigörs vid kalavverkning och det tar årtionden innan balansen är återställd efter en plantering. Dessutom förstörs de biologiska sambanden mellan djur, växter och träd - en förutsättning för friska, levande skogsmiljöer.


Det räcker dock inte att låta de gamla skogarna stå för att vi ska klara klimatmålen. Det måste till nya skogar som får växa till sig på ett naturligt sätt, inte genom att plantera en enda art. Det betyder inte att vi måste sluta bruka skogarna, men det måste ske på ett naturnära sätt där skogens framtida möjlighet att fortfarande få vara skog ställs i centrum (inte plantering utan skog).


I dag går ungefär 80 % av det vi plockar ut ur skogen till kortvariga produkter som snabbt blir till koldioxidutsläpp igen. Det gäller även biobränsle från skogen. Även om ny skog växer upp så har vi inte tid att vänta på att den ska ta upp koldioxiden som avverkningen orsakat. Det är bråttom om vi ska kunna hejda uppvärmningen av jorden (i morgon får vi kanske den varmaste dagen någonsin uppmätt i september månad). Vår hunger efter olika pappersprodukter, i många fall fullständigt onödiga, behöver få ett slut.


Kanske kan en ny skogsetik hjälpa till på traven där varje stort eller litet beslut föregås några frågor: " Behöver jag detta eller finns det andra alternativ?", "vad innebär det för framtiden?", "är mitt behov av detta något jag kan med stolthet berätta för mina barnbarn?". Det finns säkert fler spännande frågor som man kan stanna upp inför i flödet av livsval som vi som människor och företag kan göra.

Det handlar lite tillspetsat om valet mellan överlevnad eller en pappmugg.



34 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Sep 04
Rated 5 out of 5 stars.

Klockrent!!!

Like

Guest
Sep 03
Rated 5 out of 5 stars.

Jag tackar för alla inlägg i det viktiga området skog på jorden.

Like
bottom of page