Efter tre veckor i Ecuador finns det några tusen bilder att gå igenom. Många spännande och intressanta saker upplevdes i detta kontrasternas land. I en serie blogginlägg tänkte jag dela med mig av de mest minnesvärda händelserna under resan.
Naturen har flera oväntade sätt att samarbeta på. Ett av de mest överraskande ögonblicken var när vi fick se några gulhuvade vändsköldpaddor (Podocnemis unifilis) omsvärmas av både bin och fjärilar i Yasuni nationalpark i Amazonas. Vid en närmare blick visade det sig att insekterna drack av sköldpaddornas tårar. Denna ögonvätska innehåller natrium (salt) som annars är en sällsynt vara i Amazonas. Hur har detta samarbete utvecklats och framför allt, hur tål sköldpaddorna denna närgångna behandling? Vilken nytta har de av att bli berövade på sin tårvätska? De skulle lätt kunna hoppa i vattnet och bli kvitt sina inkräktare, men de sitter kvar och låter sig tålmodigt omsvärmas. Jag har letat på internet och får bara svar på insekternas nytta, men inte om det är till nytta för sköldpaddorna. Företeelsen kallas visst för commensalism på engelska och innebär att en art drar nytta av den andra utan att skada den.
Det skulle till och med kunna vara så att sköldpaddorna blir distraherade och inte är observanta på rovdjur. Det märktes när vi kunde komma närmare de som var fullt upptagna med bin och fjärilar. Normalt hoppar sköldpaddorna snabbt i vattnet och man får nöja sig med bilder på långt håll.
En intressant iakttagelse jag läste om i samband med detta var att om sköldpaddorna skulle försvinna skulle kanske bipopulationen minska och detta skulle i sin tur få konsekvenser för pollineringen av regnskogens blommor och träd och därmed också deras existens. Allt hänger ihop. Varje art är viktig, men det kan betyda så mycket mer för ett helt ekosystem när en av dess arter försvinner. En nyttig påminnelse inte bara i Amazonas.
Comentarios