Mindfulness inom fotografin

Mindfulness inom fotografin

Det finns perioder då fotograferingen verkar att gå i stå. Det finns ingen energi för att göra nya bilder. Jag tror att alla fotografer drabbas av detta fenomen lite då och då. Just nu är jag lite inne i en sådan period. Det ligger några härliga resor framför mig och projektet med jätteträd som jag har framför mig ser jag verkligen fram emot att ta tag i. Övrigt fotograferande har inte kännts inte lika angeläget tills jag tog tag ett nytt sätt att fotografera. Ja, nytt och nytt, jag har praktiserat Mindful Photography för ett par år sedan, men sedan föll det i glömska.

Mindful Photography eller kontemplativt fotograferande är något av ett nytt sätt att se på bildskapande med kamera. I vanliga fall sätter vi snabbt upp hinder för att se motiven. Hindren kan ofta bestå i föreställningen om hur den färdiga bilden ska bli, om den kommer att få många klick på sociala media, om den är tillräckligt bra, jämförelser mot tidigare bilder, både egna och andras. Vi letar aktivt motiv som vi tror ska bli bra bilder och det i sig är ett hinder för att göra bilder.

Hur fungerar då Mindful photography i jämförelese  med ”vanlig” fotografi? Några saker är avgjort annorlunda, andra påminner mycket om det vi redan gör. Det avgörande är hur närvarande du lyckas vara. Hur du lyckas att hejda ditt tankeflöde som distraherar dig från den verklighet du har framför dina ögon. Att släppa tankar på vad som är vackert eller fult och bara se det som är hör till det svåraste. Man kan säga att det finns tre steg i sättet att fotografera på ett mindfullt sätt:

  • När du rör dig ute för att fotografera, leta inte efter motiven. Låt dem i stället komma till dig. Hurdå? Jo, genom att först ge dig tid att släppa vardagsflödet av tankar och sedan sakta ta dig framåt i området du befinner dig i. Nu gäller det att, utan att aktivt leta, vara uppmärksam på företeelser som väcker din uppmärksamhet. Detta kräver träning och i början kan det vara bra att gå ut med intentionen att se färger och någon annan gång se former. Stanna upp och lita på det du såg.
  • Har du väl fått klart för dig vad det var som stoppade dig, gäller det att hålla kvar känslan utan att värdera eller jämföra. Stanna upp i varseblivandet.
  • Tredje steget blir då att ta bilden så som du såg den. Inga lägga till några konstigheter eller göra om motivet. Välj brännvidd, bländare och exponeringstid så att det motsvarar din varseblivning av motivet. Känn inte heller någon press att det ska bli något speciellt eller vackert. Gör bara en bild på det som stoppade dig.

Det här bara skummar lite på ytan av vad Mindful photography är. Vill du lära dig mer, gå gärna in här och läs om Contemplative Photography. Jag kanske återkommer här om mer tankar i ämnet.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *