Heliga platser

Heliga platser i naturen

Har du en plats i naturen som du återvänder till gång på gång, där du hämtar kraft, där du känner dig som allting är lätt? I så fall har du förmodligen hittat en helig plats. Den platsen är din egen och heligheten består i att du där känner dig hel igen, kan återknyta till omgivningen, helt enkelt känna att du mår bra!

Naturfolken som t.ex. samerna har en mer nära relation till heliga platser. Hela fjäll eller sjöar kunde betraktas som heliga likväl som en vackert formad gren eller en säregen sten kunde innehålla ett andligt väsen som skulle vördas. I många år har vi i den s.k. civiliserade världen skrattat åt dessa vidskepliga föreställningar. De senaste åren har inställningen till naturens väsen ändrats och om man frågar människor var de får sina andliga upplevelser så svarar de flesta att det sker i naturen.

Personligen har jag flera sådana platser som jag återkommer till. Det går inte att lätt förklara vad det är som gör att det upplevs som en helig plats, men jag har i alla fall förstått att där det finns en rik biologisk mångfald där är chansen att hitta en helig plats större. Om det är i en skog som sedan avverkas försvinner känslan av helighet. Då är inte platsen hel längre.

Var ligger din heliga plats? Hur ser det ut där? Vad har du upplevt där? Skriv gärna och berätta.

Tjärnen med orörd skog - en av mina heliga plaser

Tjärnen med orörd skog – en av mina heliga plaser

En bergsbrant med klippor och lövskog - en magisk, helig plats

En bergsbrant med klippor och lövskog – en magisk, helig plats

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *