Föreläsningar

Föreläsningar med bildvisning

Många års fotograferande på hemmaplan och i andra länder har byggt upp ett digert bildmaterial och jag varit med om många spännande upplevelser. Detta delar jag gärna med mig av i samband med föreläsningar. Nedan finns de föreläsningar som kan bokas nu.

Barn i TinghareNepal – en månad före katastrofen

Under tre veckor reste jag med en grupp fotografer från Kathmandus myllrande gatuliv till små byar i Himalaya skugga. Vandringar tog oss till scenerier som tog andan ur oss i Anapurnaregionens blommande rhododendronskogar och i Langtangs massiva bergskedja. I Chitwans nationalpark upplevde vi nära möten med vilda djur och fåglar. Möten med ett vänligt folk i fattiga byar satte djupa spår. Föga anade varken vi eller dom då vad som skulle komma en månad senare. Den 25 april skakades landet av den värsta jordbävningen på länge då ca 9000 människor omkom och många skadades svårt. Enkla hus rasade samman och begravde de boende i tegelstensresterna av deras bostäder. Byar vi besökt antingen utraderades eller skadades svårt.

I denna föreläsning får du möta en storslagen natur och ett fattigt men vänligt folk. Du får träffa människorna i Tinghare, en liten by öster om Kathmandu. Denna by har vi stöttat i den akuta fasen efter jordbävningen. Nu vidtar en kanske svårare fas med att återuppbygga byn på ett så hållbart sätt som möjligt så att framtida jordbävningar inte orsakar lika stor skada. Genom att boka denna föreläsning kan du bidra till denna bys återuppbyggnad dels genom ½ av arvodet  förutom reseersättning oavkortat går till insatserna för byns återuppbyggnad, dels genom gåvor från åhörarna under föreläsningen.

Tid: Ca 1 tim

Kostnad: 2900:- + moms och resa.

Se ett kort bildspel från Nepal här

20130926_DSJ5483Från finska björnar till rumänska romer

… och något däremellan

Denna något kryptiska titel tar åhörarna på en resa i fotografens inre värld där de rena naturbilderna med bl.a. skog och björnar har fått ge plats även till bilder på människor och deras situation i världen. De rumänska romerna blev ett uppvaknande att skildra människomöten som både berikar och skakar om.

Tid: Ca 1 timme

Kostnad: 2500:- + moms och resa.

Se ett kort bildspel här

20130406_DSI8043Från kust till inland

En kort resa från Västkustens klippor via Viskan till Sjuhäradsbygden. Naturbilder och föreläsning.

Tid: Ca 1 timme

Kostnad: 2500:- + moms och resa

20140421_DSJ9856Rumänien – en resa i tiden

Förelsäsningen tar dig med till ett av europas fattigaste länder. Du får möta en fantastisk natur, möten med generösa männsikor, men du får också en inblick i romernas svåra situation i landet. Gamla brukningsmetoder där hästen fortfarande är en självklar del i jordbruket gör att det finns en rik biologisk mångfald bevarad.

Tid: Ca 1 timme

Kostnad: 2500:- + moms och resa

Se ett kort bildspel här

20130424_DSI8702Italienska landskap

Mytomspunna Toscana har i alla tider lockat besökare. Här får du följa med på en resa genom ett betagande vackert landskap med böljande kullar, vinodlingar, gamla byar och spännande möten med människor.

Tid: Ca 1 timme

Kostnad: 2500:- + moms och resa

Se ett kort bildspel här

_DSI4222Rogen – vildmark i Härjedalen

I västra Härjedalen på gränsen till Norge ligger ett 500 kvadratkilometer stort naturreservat som heter Rogen. Landskapet är en blandning av steniga moränryggar, gammal tallskog och däremellan sjöar och tjärnar. Hösten är en speciell tid här då färgerna är som vackrast. Den i övrigt sällsynta varglaven med sin gulgröna färg kontrasterar mot de silvriga gamla tallgrenarna och det röda blåbärsriset.

Följ med på en tur in i denna vildmark där jag kommit på besök under flera år företrädesvis på hösten.

Tid: Ca 45 minuter

Kostnad: 2500:- + moms och resa

_DSI3008In i skogen

Tänk dig en magisk skog – en sagoskog

Lång bort eller närmre än du tror

Här kan allt hända. Du kan få vara med om möten med kända och okända

Följ med in i skogen på en resa där mirakler hägrar

Tid: Ca 45 minuter

Kostnad: 2500:- + moms och resa

20150113_DSK3174-2Ecuador – ett mångfaldernas land

Från Amazonas djungler i öster till Andernas sluttningar och molnskogar genom små byar och städer med spännande marknader får du följa med till Stilla Havskustens fiskebyar. Möt den biologiska rikedomen i Amazonas och indianer i höglandet likväl som färgsprakande fåglar och ett storstilat landskap. Stifta bekantskap med Chimborazo, Ecuadors högsta, heliga berg, städer som Quito och Cuenca och byar vid Stilla havskusten där hantverk bl.a. i form av panamahattar ger sysselsättning. Här driver vår guide, Jan Smedmyr, sin hjälporganisation Futuro Valdivia som ger sjukvård och hjälp till nystartade småföretag. Hans engagemang för folket ger en unik inblick i vardagslivets bekymmer och glädjeämnen i landet.

Tid: Ca 1 tim

Kostnad: 2900:- + moms och resa

Se ett litet bildspel här

20131016_DSJ6376Mindfulness i naturen

Kan vistelse i naturen ge positiva effekter på vårt välbefinnande? Vad kan naturen göra med oss människor om vi ger den tid? Den här föreläsningen tar dig igenom mina tankar om hur viktig vistelse i naturen under lugna förhållanden påverkar oss på ett positivt sätt. Till vackra naturbilder får du också själv prova på en enkel övning för att komma i balans.

Tid: Ca 1 tim

Kostnad: 2500:- + moms och resa

Kirgizistan – vilt och vänligt

Här får du följa med till ett av Centralasiens fattigaste, men också vackraste länder. Det blir möten med höga berg och vänliga, nyfikna människor. Valnöts- och äppelskörd i ursprungliga skogar och besök i avlägsna bergsbyar i trakter där silkesvägen en gång drog fram ger en bild av livet och naturen i den forna Sovjetdelen.

Tid: Ca 1 tim

Kostnad: 2500:- + moms och resa

Mexiko – kulturell och biologisk mångfald

Mexiko hyser en stor biologisk mångfald med djungelområden, kustområden och bergstrakter. Här får du vara med om en resa i biosfärområdet Sierra Gorda norr om Mexico City. I söder möter du människor, kultur och natur i Chiapas. Besök hos kvinnokollektiv med färggranna hantverk, djungel med vrålapor och fåglar, inkastaden Palenque och Stilla havskusten är några av de spännande upplevelser du får ta del av.

Tid: Ca 1 tim

Kostnad: 2500:- + moms och resa